Yatalak Hasta Masajı
Herhangi bir nedenden dolayı, yatağa bağlı kalmak zorunda olan hastaların durumu, gerçekten de çok zordur. İnsanların kas sistemi, sürekli çalışmaya bağlı olarak gelişir. Kullanılmadığı zamanlarda da körelmeye başlar ve bu hastalıkların başlangıcı olarak kendisini gösterir.
Bazı yatalak hastaların durumu, sürekli bakım gerektirir. Bazıları ise belli bir zaman sonra ve fizik tedavinin yardımı ile düzelebilir. Sürekli yatağa bağımlı yatalak hastalara, düzenli olarak fizyoterapi ve masaj uygulaması yapmak gerekir. Bunun sebebi, hareket ettirilemeyen uzuvların tamamen körelmesini engellemektir.
Yatalak Hastalara Masaj Nasıl Yapılır?
Yatalak hasta masajının, diğer masaj uygulamalarından pek farkı yoktur. Ancak bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Tüm masaj uygulamalarında olduğu gibi, bu masaj uygulamasında da el hareketleri, kalbe doğru olacak şekilde yapılır. Bunun sebebi, kan basıncını kalp yönüne doğru yönlendirmektir. Yani bir anlamda kalbin yorulmasını önlemiş oluruz. Yatalak hasta masajı, kan akışının stabil bir durumda tutulmasına yardımcı olur.
Avuç içi ile yapılan hareketlerde; sırt bölgeleri, bacak ve baldır, göğüs bölgeleri, yumuşak hareketlerle rahatlatılmaya çalışılır. Yatalak hasta masajı uygulaması sırasında, alkol ya da kolonya kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunun nedeni kasların zayıf olması ve bu maddelerin, zayıf olan kaslara olumsuz etkilerindendir.
Bitkisel içerikli masaj yağları ile bu uygulamayı yapmak daha doğru olacaktır. Kollar dik olacak şekilde tutulur ve avuç içleri ile kalbe doğru sert olmayan hareketlerle masaj uygulaması yapılır. Aynı hareketler, bacaklar için de geçerlidir. Burada amaç, kan basıncının dengelenmesidir ve kalp krizinin önlenmesidir.
Vibrasyon yani titretme hareketleri, düzenli olarak yatalak olan hastalara uygulanmalıdır. Tüm el ile ya da parmak uçları ile yapılabilir. Omuzdan ya da dirsekten destek alarak yapılan titretme hareketleri, oldukça etkilidir. Eller sabit olmak kaydı ile avuç içleri doku üzerinden kaydırılır ve bu bölgelere ritmik vuruşlar ile titretme hareketleri uygulanmaya devam edilir. Bu masajın, yatalak hastalara faydası, akciğer ve karaciğerdeki iltihapların atılmasına yardımcı olmak ve kasların gevşemesini sağlamaktır.
Yatalak Hastalara Masaj Yapılmadığında
Vücudumuzdaki kas ve kemik grupları, uzun bir süre çalışmadıklarında ya da kan gitmediğinde, bazı sorunların ortaya çıktığı görülür. Kan dolaşımına bağlı olarak, kemiklerin ihtiyacı olan maddeleri vücut hareketli olduğu sürece sağlar. Yatalak hastalardaki en büyük sorun ise kemik erimesidir. Düzenli olarak yapılacak masaj uygulaması, kemik erimesinin önüne geçer.
Ayrıca vücudumuzda, kan dolaşımının bozukluğundan ve hareketsizlikten yaralar meydana gelebilir. Yatalak hastalarda, sıklıkla görülen bir durumdur. Bitkisel içerikli yağlar ile yapılacak masaj uygulamasında, bu durum önlenir ve cildin beslenmesi sağlanır.
Yatalak Hastalara Masaj Yapıldığında
Hareketli bir insanda olduğu gibi, yatalak hastalara masaj yapıldığında, hastanın vücudu normal fonksiyonlarını sürdürmüş olur. Tek farkı ayağa kalkamaması ve vücudunu hareket ettirmemesidir. Bu yüzden dışarıdan gelecek müdahalelere muhtaçtırlar.
Düzenli olarak yapılacak masajın, psikolojik etkileri de oldukça önemlidir. Hastanın moralinin sabit tutulması bakımında, masaj uygulamaları önemli bir yerdedir.
Zaten yatalak olmayan insanlarda da masaj uygulamaları, insanların rahatlamasını ve stresten uzaklaşmasını sağlar. Yatalak hastalarda bu etki daha fazladır. Öncelikle yalnız olmadıklarını hissederler.
Masajın, Yatalak Hastalar Üzerinde Psikolojik Etkisi
Kişisel bakımın yanı sıra, yatalak hastaların en çok ihtiyacı olan şey, psikolojik destektir. Tabi ki sözlerin öneminin yanı sıra, bazı uygulamalar ile de bu durumu göstermek gerekir. masaj salonu uygulamaları, yatalak hastaların daha çabuk iyileşmesini ve morallerinin sürekli bir biçimde yüksek tutulmasını sağlayacaktır.
Masaj yapan kişinin de, masaj uygulamaları sırasında, hastayı rahatlatıcı sözler söylemesi ve sürekli konuşması, bu etkiyi daha da artırır.